Tilbage
GALLERI ENGGAARD

GALLYRIK, anmeldelser
Klap æ hæst, stek æ finge i æ jo’e, sinne med æ vinne…
(oversættelse: klap hesten, stik fingrene i jorden, forsigtig med vinduet/-erne)
Erling Jepsen scorede på udebane med sproget som sin sønderjyske hjemmebane. Galleri Enggaard atter rammen om en stor lille litteraturaften.
Af Henrik Nissen, Vejen
En barndom i skyggen af en far med ’psykiske nerver’ er ikke alle beskåret.
Erling Jepsen (EJ) medbragte endnu sværere opdagelser og traumer fra familien tilbage i 60’erne. Ismejeriet, tacklet af brugsen og udviklingen, og for få missionske begravelser gjorde livet til et helvede for faren.
Faren, som, når tankerne og følelserne gjorde ham det for svært, tog ’æ jawtbøs’ med ud og skjulte sig bag nogle træer, så resten af familien bare kunne vente i angstens kolde favntag, indtil faren vendte hjem, gik i seng og græd.
Kun når han blev trøstet af sin datter, som havde lagt sig hos ham, faldt han til ro – og familien fik atter en stakket stund. Eller det kunne ske, at en døde, så faren blev bedt om at tale ved begravelsen; også da fandt han lindring.
Blot et lille overfladisk resumé af et meget dybere indtryk, som jeg fik ud af aftenen med forfatteren Erling Jepsen. I romanen ’Kunsten at græde i kor’ trækker han mellem 40 og 60 % sandhed (efter EJ’s udsagn) frem fra fortrængning af fortiden - voksenlivets ’nyopdagede’ barn- og ungdom.
Skeletterne i skabet har forfulgt EJ gennem år på kollegium i Haderslev, tilskyndet til ’kommunisme og gruppesex’ i form af den forjættede stad København, hvor han havde en opdigtet familie, og videre gennem år som dramaforfatter til radio og tv, indtil han blev tilstrækkelig tynget, så han måtte fortælle sandheden - uden indremissionsk melankoli, men med nok humor, så erindringen ikke afskrækker mere end højst nødvendigt. Sinne mæ æ vinne…
Fortællingens fremdrift i hans foredrag styres af evnen til at bringe tilhøreren ind i dyb medfølelse og forståelse for så at skylle alvoren og indestængte tårer væk med afvæbnende, frisættende humor. Små bidder af indsigt og fælles katharsis - og både årle og sildig opvågnen.
Denne aften med en klog, humoristisk dyb person født i forrige årtusind, som personificerede småsamfundets fælles, familiære og individuelle tildragelser på mest ondt og underholdt ca. 60 fremmødte litteraturelskere, blev en perfekt start på efterårets 4 aftener med storartede danske forfattere.
Erik Trigger Olesen har nu i 3 sæsoner samarbejdet med Margit Enggaard Poulsen for med jævne mellemrum at lokke forfatterne til øen. Øen er Fanø, som åbenbart kan noget med kultur.
Erling Jepsen var meget begejstret for et godt, indsigtsfuldt og veloplagt publikum.
Lidt billeder fra aftenen (alle fotos af Henrik Nissen)
 Lige inden forfatteren går på

Okay, nogle kommer i sidste øjeblik

Men der er måske et ledigt sæde bagest

Margit byder velkommen
 Erik siger et par ord til en start

Og forfatteren er på - alvorlig...

... smilende

... forklarende

... så man lytter og indser ting

... og griner, enkelte skvaldrer

Pause, både udenfor for især rygere...

... og andre friskluftnydere
 ... og indenfor, snak, lidt rødvin i glassene

... og malerier studeres, mens snakken går
 Trigger til venstre, Margit til højre, set gennem glas
 Forfatteren bagfra igennem glas og plastic
 Noget senere, til sidst...
 Stor begejstring, der kvitteres gensidigt med klap og buk
 Tak, Erling Jepsen, for en spændende og rørende aften!
Tilbage til toppen |